Těsto:
250 g hladké mouky
35 g cukru krupice
27 g čerstvého droždí
3 vejce velikosti M
9 g soli
200 g změklého másla
žloutek na potření těsta
granulovaný cukr na posypání
Postup:
Smíchejte mouku, cukr a droždí. Přidejte vejce, sůl a míchejte v mixéru pomocí hnětací metly asi 15 minut. Přidejte máslo pokrájené na kousky a míchejte dalších 10 minut, dokud nevznikne elastické těsto.
Vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Poté těsto „srazte“ rukama a dejte na 2 hodiny do lednice.
Vyjměte těsto z lednice a rozdělte na bochánky o hmotnosti 50 g. Vyskládejte je na plech s pečicím papírem a nechte 1 a 1/2 hodiny kynout nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Bochánky potřete rozšlehaným žloutkem a posypte granulovaným cukrem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.
Žloutkový krém:
1/2 vanilkového lusku
436 g plnotučného mléka
120 g žloutku
87 g cukru krupice
35 g kukuričného škrobu
30 g másla
Postup:
Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem. Zahřejte. Nechte pár minut vylouhovat, poté odstraňte vanilkový lusk.
Žloutky, cukr a škrob smíchejte. Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte. Vraťte zpátky do hrnce, přiveďte k bodu varu a asi ještě minutu provařte.
Odstavte z plamene a vmíchejte máslo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout. Poté krém naplňte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou.
Krém:
70 g smetany ke šlehání (min. 33%)
250 g žloutkového krému
kůra z 1/2 pomeranče
cukr moučka na posypání
Postup:
Smetanu si nejdřív pěkně vyšlehejte a poté ji smíchejte se žloutkovým krémem a nastrouhanou kůrou z pomeranče. Krém dejte do cukrářského sáčku se zubatou špičkou. Upečené koláče poté vodorovně rozřízněte a naplňte je připraveným krémem. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem.