Na těsto:
250 g hladké mouky
150 g rozpuštěného másla
2 lžíce vody
4 lžíce cukru krupice
špetka soli
Na krém:
3 bio citrony
100 g změklého másla
125 g cukru krupice
3 vajíčka
2 lžíce smetany
Na sněhové pusinky:
3 bílky vyšlehané do sněhu
90 g cukru moučky
špetka soli
Postup:
Nejdřív si připravte těsto. Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké míse. Uprostřed vyhlubte jamku a vlijte do ní rozpuštěné máslo. Rukou jemně prohněťte. Postupně přilévejte vodu a nepřestávejte hníst, dokud nezískáte homogenní kouli.
Zabalte ji do fólie a nechte v chladu odležet asi 30 minut. Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte, vyložte jím formu, na dně propíchejte vidličkou, pokryjte papírem na pečení, nasypte na něj bílé fazole, aby se těsto nenafouklo, a nechte péct 15 minut.
Po dopečení vyjměte z trouby, odstraňte fazolky i papír. Nyní připravte krém: Nastrouhejte kůru ze 2 citronů, odložte ji zatím stranou a z citronů vymačkejte šťávu.
V míse smíchejte máslo, cukr, vajíčka a smetanu, přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu a vše spolu vyšlehejte.
Krém nalijte na těsto a pečte 30 minut na 180 °C (krém musí být na dotek tuhý). Nechte vychladnout. Bílky s troškou soli šlehejte do sněhu, a když začne sníh tuhnout, postupně přidejte cukr, přitom však nepřestávejte šlehat.
Vyšlehané bílky s cukrem naneste pomocí zdobicího sáčku na vychladlý dort do formy pusinek a vidličkou na ně nakreslete vzory.
Pak krátce zapečte v troubě nastavené na funkci gril (co možná nejvyšší teplota), aby bílkové pusinky na povrchu dostaly zlatavou barvu. Měly by být tvrdé na povrchu, ale uvnitř zůstávají měkké.
Wow, to vypadá na docela pracný recept, ale urcite to stojí za zkoušku! Jsem zvědavá, jak se to u mě doma povede. 😀