Poctivý koláč z másla, vanilky a citronové kůry. Kombinace chuti švestek a skořicové drobenky je naprosto báječná.
Potřebujete:
✿ 135 g másla
✿ 160 g cukru krupice
✿ 2 vejce
✿ 150 g plnotučného mléka
✿ 260 g hladké mouky
✿ 1 lžičku prášku do pečiva
✿ špetku soli
✿ kůru z 1 citronu
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ 12 švestek
Drobenka:
✿ 160 g hladké mouky
✿ 160 g třtinového cukru
✿ 160 g másla
✿ 1 lžičku skořice
1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a vejci. Pak přidejte mléko, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový extrakt, mouku, sůl a prášek do pečiva a vymíchejte těsto. To dejte do vymazaného a moukou vysypaného plechu nebo formy na koláč.
2. Švestky rozkrojte, vyndejte pecky a švestky nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Vyskládejte je na těsto, můžete je do něj lehce zatlačit.
3. Z mouky, cukru, másla a skořice vypracujte prsty drobenku a posypejte jí povrch koláče. Dejte péct do trouby při 180 °C asi 50 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout, nakrájejte a servírujte.
Vždycky jsem se trochu bála experimentování s drobenkou, ale tento recept vypadá tak lákavě, že mu nedokážu odolat. Díky za sdílení!
Njn, skorice a švestky, klasika. Ale nevypadá to špatně. Asi to zkusím, kdyžtak to sežere ten můj, ten si nevybírá haha.
Moc hezky napsano, ale ja nejsem nejlepsi v peceni. Snad to půjde jak má. Moje deti maji rádi skorici, tak snad to oceni.
Tento recept vypadá opravdu skvěle! Už dlouho hledám něco originálního na podzimní odpoledne a skořicová drobenka se švestkami zní jako perfektní kombinace. Určitě vyzkouším.