Suroviny:
1 malý kohoutek (můžete ho nahradit větším kuřetem)
250 g anglické slaniny
6 malých cibulek
40 g másla
2 stroužky česneku
svazeček bylinek (například petržel, tymián, bobkový list)
sůl
pepř
1 mrkev
kousek celeru
50 ml koňaku
700 ml červeného vína
250 g žampionů
40 g másla
30 g hladké mouky
• Maso rozdělte na porce a slaninu nakrájejte na podlouhlé kousky. Ty povařte asi 2 minuty ve vodě a osušte.
• Oloupané cibulky zpěňte na směsi másla a oleje, přidejte slaninu a chvilku společně opékejte dozlatova.
• Poté z nádoby slaninu s cibulkami vyjměte a dejte do ní osolené a opepřené kousky masa. Opečte je dozlatova. Přidejte opečené cibulky se slaninou, česnek, mrkev nakrájenou na plátky, celer na kousky a bylinky.
• Přilijte teplý koňak a krátce flambujte (zapalte a počkejte, až alkohol vyhoří). Přilijte víno a přikryté duste na mírném ohni asi 1 a ½ hodiny. Před dokončením přidejte ještě žampiony pokrájené na kousky.
• Nakonec maso s houbami vyndejte, nechte v teple a čistou šťávu zahustěte. Z másla a mouky vytvořte kuličku, přidejte do omáčky a 5 minut povařte.
• Maso zalijte šťávou a můžete podávat.
Kohout na víně je klasika. Jenže nemáte kohouta? Nevadí, tenhle recept uděláte i s kvalitním kuřetem. Důležité je použít dobré a silné víno, které dodá jídlu chuť a vůni. Vybírejte takové, kterého byste se sama s chutí napila.