Suroviny na 4 porce:
1 mladý kohout či kuře rozporcované na 4 kusy
3 lžíce másla
100 g anglické slaniny
4 šalotky
1 mrkev
150 g žampionů
2 stroužky česneku
svazek bylinek (bouquet garni – petrželka, bobkový list, tymián)
5 ml vínovice na flambování láhev červeného vína (Rulandské modré či Modrý Portugal)
oříšek másla na zahuštění
Postup:
Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, šalotky a mrkev a vše lehce podusíme dozlatova. Poté přidáme porce kuřete, které ze všech stran osmahneme a flambujeme (přidáme vínovici a zapálíme).
Až se plamen udusí, podlijeme vínem, přidáme žampiony, česnek a bouquet garni a vše dusíme asi 45–60 minut. Nakonec ještě zjemníme oříškem másla a podáváme s novými vařenými brambory posypanými čerstvou petrželkou či česnekovými topinkami. Dle chuti přidáme též nakládané cibulky v octě.