Místo listového těsta vyzkoušejte tento prověřený recept.
Ingredience:
● 250 g hladké mouky
● 100 g másla
● 1 vejce
● 2 lžíce vlažné vody
● 1 lžíce octa
● sůl
● trocha mléka na potření
● směs bobulového ovoce
● 2 lžíce krystalového cukru
● 10 nadrcených piškotů nebo strouhaný perník
Postup:
Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. V hrníčku si zvlášť rozkvedlejte celé vejce, přidejte 2 lžíce vody, rozpuštěné a zchladlé máslo a sůl. Směs vlijte do důlku v mouce a pomalu od středu začněte zpracovávat těsto.
Zpracovávejte ho rukama, tak dlouho, až je hladké a lepí jen trochu. Hotové těsto nechte odpočívat na vále zakryté fólií asi 30 min. Poté je vyválejte na pomoučeném vále, pomoučeným válečkem. Troubu předehřejte na 180 °C.
Plech vyložte pečicím papírem. Na těsto nasypte, do jeho středu, jako podklad, vrstvičku perníku nebo nadrobno nadrcené piškoty, aby při pečení vsály přebytečnou tekutinu z ovoce.
Ovoce promíchejte v misce s cukrem a dejte ho na těsto. Závin přeložte z obou stran, dobře utěsněte a vložte do trouby. Pečte zhruba 25 min do zlatavé barvy. Po upečení závin mašlovačkou potřete trochou mléka a pocukrujte moučkovým cukrem.
Příprava: 1 hod
Cena: 62 Kč
Fascinující variace na klasický recept. Zajímá mě, jaký vliv má přidání octa do těsta, to je pro mě novinka. Ocením každý pokus o inovaci v kuchyni.
to vypadá jak lahůdka. určitě zkusím. jsem zvědavá na tu kombinaci s perníkem, to by mě nenapadlo.
Vypadá to super! Zkoušela jsem už spoustu receptů, ale tenhle ještě ne. Zítra mám volno, tak co na něj nekouknout. Díky za tip!
Už se nemůžu dočkat, až tento recept vyzkouším. Ovocné záviny miluji a tento zní báječně. Myslím, že bobulové ovoce skvěle doplňuje chuť klasického těsta.