Suroviny:
400 g jedlých kaštanů
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
1 l zeleninového vývaru
100 ml smetany
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
½ lžičky citronové šťávy
Postup:
Kaštany nařízněte ostrým nožem do kříže, rozprostřete je na plech a vložte je do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte je asi 20 minut, dokud se slupka nezačne kroutit.
Ještě teplé je oloupejte a odložte stranou. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
Poté k nim přidejte oloupané kaštany a krátce je opečte, aby se rozvoněly. Směs zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Jakmile budou kaštany měkké, polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
Ochuťte ji citronovou šťávou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte smetanu, která pokrm krásně zjemní. Každou porci na talíři posypejte nasekanou pažitkou.
Tip!
Polévku můžete na talíři ozdobit opečenou slaninou.