Karlovarský knedlík je oblíbená česká příloha, která se hodí k mnoha masovým pokrmům.
Ingredience:
● 6 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky
● 3 vejce
● 200 ml mléka
● hrst hladkolisté petrželky
● 60 g másla
● ½ lžičky soli
● špetka muškátového květu
● 1 lžička oleje
Postup:
V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5 min nasáknout. Nasekejte petrželku nahrubo a z bílků a zbytku soli ušlehejte hodně pevný sníh.
Nasáklé rohlíky, petrželku a sníh společně krátce promíchejte. Odmotejte 40 cm z potravinové fólie, ale neodstřihujte ji. Prostřední část vymažte několika kapkami oleje. Na pomazanou část nandejte polovinu knedlíkového těsta ve tvaru šišky.
Teprve nyní nožem odřízněte fólii a zamotejte kolem dokola. Totéž učiňte s druhou polovinou těsta. Připravte si velký hrnec s pařákem, vložte do něj knedlíky a vařte v páře asi 25 min.
Uvařené knedlíky zchlaďte pod studenou vodou. Odřízněte jeden konec fólie a vytlačte je ven. Nakrájejte nejlépe nití na kolečka a rovnou podávejte.
Příprava: 60 min
Cena: 70 Kč
Tak na karlo-varsky knedliky nedam dopustit, kdyz prijde navsteva! Je to teda sok dokupy dat, ale stoji to za tu namahu!
Karlovarský knedlík je u nás doma nepostradatelnou součástí nedělního oběda! Miluji, jak se hodí ke všem těžším omáčkám a pečením. Aniž bych o tom věděla, vlastně připravujeme poctivou českou kuchyni!