Suroviny:
50 g másla nebo sádla
1 velká cibule
500-600 g hovězí přední kližky
1 lžička sladké a pálivé papriky
sůl a pepř
500 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
150 ml smetany ke šlehání
4 malé bochníky chleba k podávání
zakysaná smetana, bylinky na ozdobu
Postup:
V hrnci vhodném do trouby pět až šest minut opékáme na tuku cibuli. Až zrůžoví, přidáme hovězí maso pokrájené na kostičky a necháme ho zprudka zatáhnout a zhnědnout. Přidáme oba druhy papriky, dle chuti osolíme a opepříme.
Zalijeme vývarem a přiklopené dáme na dvě až tři hodiny do trouby zahřáté na 160 °C.
Vyndáme z trouby, maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, přidáme mouku a osmahneme. Zalijeme 400 ml vody a asi dvacet minut vaříme. Vmícháme smetanu, do omáčky vrátíme maso a zahřejeme.
Z bochníku chleba odkrojíme vršky, vydlabeme střídu a místo ní nalijeme guláš. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a bylinkami..