Vegetariánské závitky jsou stejně skvělé jako ty klasické s masem. Jsou ideální jako teplá, zdravá večeře.
Suroviny na 6 porcí
Na závitky – 1 velká hlávka kapusty – 1 hrnek suché rýže – 2 balení uzeného tempehu – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 1 lžíce citronové šťávy – 1 hrst sekané petrželky – sůl, pepř
Na omáčku – 2 kg rajčat – 1 cibule – 2 stroužky česneku – ½ hrnku rozinek – 1 lžíce sypkého zeleninového bujónu – 1 lžička mleté sladké papriky – slunečnicový olej – sůl, pepř
Postup
1. Začněte přípravou omáčky. Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte. Pak je naházejte do mixéru a rozmixujte na hrubší konzistenci. V hluboké pánvi osmahněte na rozpáleném oleji nadrobno pokrájenou cibuli.
Jakmile začne zlátnout, snižte plamen a přidejte rozmixovaná rajčata. Zahřejte a nechte probublávat.
2. Rýži klasicky uvařte. Z kapusty opatrně odtrhejte celé velké listy, asi 12. Každý list opláchněte a pak je dejte, asi na 2 minuty, do hrnce s vroucí vodou.
Pak je vytáhněte, dejte do cedníku, propláchněte studenou vodou a rozložte na prkénko.
3. Zbylou malou kapustu pokrájejte na proužky. V pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rozdrobený tempeh a opékejte asi 3 minuty.
Pak vmíchejte kapustu, lehce osolte a opepřete. Odstavte a přimíchejte uvařenou rýži, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a petrželku. Směs naneste na listy a zabalte je do pevné tortilly.
4. Do zredukované omáčky přidejte bujón, papriku, rozinky a špetku soli a pepře.
Do vymazaného pekáče vlijte polovinu omáčky, naskládejte závitky a dejte předpéct při 180 ºC, asi 20 minut. Pak přidejte zbytek omáčky a pečte dalších 15 minut.