Kančí je velmi zdravé maso, které pozvolným vařením krásně změkne.
Ingredience:
600 g kančí plece
100 g slaniny
2 cibule
1 mrkev
¼ celeru
3 stroužky česneku
250 ml červeného vína
2 bobkové listy
5 kuliček pepře, jalovce a nového koření
1 lžička sladké papriky
4 lžíce brusinkové zavařeniny
Postup:
Rozpalte sádlo a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, orestujte cibuli dozlatova. Kančí odblaňte, nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete.
Mrkev nakrájejte na kolečka, celer nadrobno, česnek nasekejte na plátky. Jakmile je cibule tmavá, zaprašte ji mletou paprikou, promíchejte a nechte koření rozvonět. Pak vsypejte maso, zeleninu, česnek a orestujte.
Přidejte koření a zalijte vínem. Jakmile se částečně odpaří, zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Asi 15 minut před koncem dušení vmíchejte brusinkovou zavařeninu a nechte mírně provařit.