Suroviny na 4 porce:
● 800 g čerstvých nebo mražených kalmarů
● citronová šťáva
● olej na smažení
Na těstíčko:
● 2 lžíce hladké mouky
● 4 lžíce mléka
● ½ lžičky soli
● 1 vejce
● 1 lžička čerstvé citronové šťávy
Postup:
1. Pokud máme mražené kalmary, rozložíme je nejprve na utěrku a necháme při pokojové teplotě povolit. Vymícháme vejce, mouku, sůl a citronovou šťávu do hustšího těstíčka. Podle potřeby směs na obalování ještě rozředíme mlékem. V kastrolu (nejlépe železném) na plotně rozpálíme větší množství oleje.
2. Kalmary po jednom obalujeme v připraveném hustším těstíčku a vkládáme je do rozpáleného oleje. Poté je necháme chvilku zatáhnout a pak je opatrně odlepíme ode dna. Jednotlivé kalmary smažíme z každé strany 2–3 minuty do zezlátnutí.
3. Po usmažení hotové kalmary nejprve klademe na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Smažené kalmary rozdělíme na talíře a pokapeme je citronovou šťávou. Podáváme se salátem a nejlépe s česnekovým dipem.