Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami, jak je připravuje legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová.
„Je to lahůdka. Hlavní práci odvede šikovná varná deska a trouba. A v době, kdy brambory chladnou, si klidně stihnete protáhnout tělo, a tak uděláte něco i pro své zdraví. Po slavnostním jídle, plném chutí i vůní, se jen zapráší,“ říká Katka.
Katka Neumannová je nejen špičková sportovkyně, ale také činorodá žena a aktivní maminka. A Jako ambasadorka značky MORA se s fanoušky pravidelně dělí o nové tipy a triky, jak vyváženě jíst bez přehnaných diet.
A také stále motivuje k pohybu, který všichni tolik potřebujeme. I v této době, kdy jsou volnočasové sportovní aktivity pro rodiny omezené. Katka tak pomáhá i v současné nelehké situaci spolu se značkou MORA podpořit zdravý styl života.
Suroviny na kachní prsa:
1kg kachních prsou (s kostí)
sůl a pepř
Suroviny na pomerančovou omáčku:
50 g cukru krystal
200 ml vody
2 větší šalotky
4 lžíce červeného vinného octa
šťávu ze 4 velkých pomerančů
1 badyán
4 hřebíčky
100 g másla
Suroviny na přílohu:
1 kg malých brambor
olivový olej (na zakápnutí)
sůl (na posypání)
jarní cibulku na ozdobu
Postup:
Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí.
Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.
Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.
Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří.
Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat – stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 – 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání.
Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče. Za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.
Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete.
Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 – 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.
Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 – 15 minut. Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem.
Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!
A jakou troubu používá Katka?
Katka nedá dopustit na multifuknční troubu MORA VT 779 BX (13 900 Kč) se spoustou vyspělých funkcí. Má patentovaný vnitřní zaoblený tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí.
Tento tvar nechává horký vzduch rovnoměrně proudit okolo připravovaného pokrmu, aby byl pokaždé rovnoměrně propečený i bez otáčení pekáčem nebo plechem.
Výkonná velká trouba s objemem 71 l má patnáct přednastavených automatických programů: nejen klasické a horkovzdušné pečení a gril s ventilátorem i bez, ale i rychlý předehřev, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu.
Nechybí ani speciální programy pro pečení chleba i masa, přípravu domácího jogurtu nebo kynutí těsta. O čistotu trouby se postará program EcoClean. Pro komfortní obsluhu je trouba v elegantním nerezovém provedení vybavená třemi teleskopickými výsuvy.
Příjemné je i tlumené zavírání dvířek. Trouba se ovládá jednoduše pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu.