Domácí paštika se skvělý dárek v uzavíratelné skleničce. Stačí jen přidat stužku s popisem a věnováním.
Ingredience: na 4 porce
● 250 g kachních jater
● 1 cibule
● 1 stroužek česneku
● 200 ml červeného suchého vína
● 150 g másla
● 100 ml smetany ke šlehání
● svazek čerstvého tymiánu
● 3 hrsti sušených brusinek
● 3 hrsti mandlových plátků
● sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Játra zbavte přebytečných blanek a pak je nakrájejte na kousky. Nakrájejte najemno cibuli a česnek. Na pánvi nechte rozpustit 100 g másla. Opečte cibuli a po chvíli přidejte česnek.
Nechte ho rozvonět. Přidejte nakrájená játra a opečte je.
Podlijte je vínem a přidejte hrst čerstvého tymiánu. Promíchejte a víno nechte odpařit. Směs osolte, opepřete a stáhněte z ohně. Takto připravenou směs rozmixujte. Přidejte brusinky, mandle, polovinu množství smetany a ještě jednou vše promixujte.
Podle potřeby pak ještě paštiku osolte a opepřete. Rozdělte ji do misek. Nechte rozpustit zbylé máslo a nalijte ho na paštiky. Na zdobení můžete přidat brusinky, mandle a rovněž tymián.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 15 Kč