Suroviny:
1 kachna o váze cca 2 kg
3 lžičky celého kmínu
několik lžic medu
sůl
Postup:
Troubu předehřejeme na 90 °C (horní i spodní ohřev). Kachnu důkladně opláchneme a ještě důkladněji osušíme, pak ji zbavíme přebytečného sádla (to si můžeme nakrájet a vyškvařit na další lahůdkové recepty).
Se stejnou pečlivostí ji celou potřeme jemnou solí, nezapomeneme na záhyby u křídel a stehen a také na vnitřek břišní dutiny. Pak ji posypeme kmínem a vložíme do pekáče. Teď už jen podlít trochou vody a vložit do trouby, kde kachnu ponecháme 7 hodin.
Po této době se na kachnu znovu podíváme. Nebude upečená, bude mít nažloutlou barvu a bude vypadat spíš uvařená. Pekáč přiklopíme, teplotu trouby zvýšíme na 120 °C a kachnu takto pečeme ještě 6 hodin. Nic dalšího s ní neděláme.
Po uplynutí této doby pekáč odklopíme, kachnu důkladně potřeme medem a necháme dopéct dozlatova – díky medu to půjde rychle.
4 – 6 porcí
snadné
přes noc (cca 13 hodin)
TIP:
Ke konci pečení můžeme na chvilku troubu přepnout i na gril, aby byla kůžička opravdu super křupavá. Při tomto způsobu přípravy je maso kachny neuvěřitelně vláčné a šťavnaté a ta práce opravdu stojí za to.