Suroviny na 4 porce:
● 1 kachna ● 60 g slaniny
● 40 g másla ● 70 ml octa
● mrkev, celer, petržel
● špetka citronové kůry
● 4 zrnka pepře ● tymián
● 2 kuličky nového koření
● bobkový list ● 1 hřebíček
● jíška (z 20 g mouky, másla a trošky cukru)
● vývar
● 150 ml červeného vína
● šťáva z ½ citronu
● 40 g nasekané cibule
Postup:
Očištěnou, vykuchanou a opláchnutou kachnu protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky. V pekáči na másle osmažíme dorůžova na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), přidáme cibuli, koření, kůru, vývar a ocet.
Kachnu vložíme do pekáče, přikryjeme a dusíme v troubě doměkka. Občas ji poléváme polévkou. Když je měkká, vyndáme ji, nakrájíme na porce.
Zvlášť si připravíme jíšku, zředíme ji šťávou z pečení, případně rozředíme vývarem, omáčku okyselíme citronovou šťávou a vínem a povaříme. Podáváme s dušeným červeným i bílým zelím a různými druhy knedlíků.
Proč si dát kachnu?
Především proto, že je kachní maso velmi chutné. Navíc je poměrně snadné na přípravu. Hlavní předností kachního masa je ovšem jeho jemnost, křehkost a dobrá stravitelnost.
Kachní maso navíc obsahuje významné množství bílkovin a vitaminy řady B. Pokud ale máte obavu, že je příliš tučné, je to zbytečné. Kachní sádlo je totiž mnohem zdravější než třeba vepřové a živočišné tuky jsou v naší stravě důležité.