Příprava: 140 minut, Náročnost: 2, Cena: 24 Kč
Kachní maso má typickou kořeněnou a výraznou chuť a mezi ideální recepty patří právě kachna na divoko.
Suroviny pro 6 osob:
1 kachna
1 mrkev
50 g celeru
1 kořen petržele
1 cibule
1 lžíce rybízového kompotu nebo džemu
1 jablko
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce cukru
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
2 snítky rozmarýnu
1 bobkový list
100 ml červeného vína
2 lžíce hladké mouky
citron
sůl
Postup:
Očištěnou kachnu osolíme, podlijeme vodou a pečeme v troubě asi hodinu. Přikryjeme poklicí či alobalem a pečeme při teplotě cca 200° C do poloměka. Kachnu občas obracíme a přitom vidličkou propícháme kůži, aby vyteklo sádlo.
Odebereme pár lžic vypečeného sosu a na něm obděláme cibuli a na drobno nakrájenou zeleninu a přidáme ke kachně.
Zhruba na posledních 20 minut přidáme koření, nakrájené jablko, víno, rybíz a protlak, rozmarýn a kachnu dopečeme doměkka. Na konci pečení kachnu odkryjeme, abychom docílili křupavé kůrčičky.
Po upečení kachnu z pekáče vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozmíchanou s vodou. Přidáme 2 – 3 kolečka citronu a povaříme. Poté vyndáme koření a citron a směs rozmixujeme. Upečenou kachnu naporcujeme, polijeme omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem.