Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, se snaží tuky ze stravy zcela vyloučit. Přitom některé tuky mohou být při redukční dietě naopak prospěšné.
Přemíra nevhodných tuků může být příčinou nadváhy a také některých civilizačních onemocnění, ale zříkat se veškerých tuků je nesmysl.
Není tuk jako tuk
Tuky dodávají tělu esenciální mastné kyseliny, jsou nutné pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K, tvorbu hormonů, metabolismus vápníku, imunitu, růst svalové hmoty i hubnutí. Chcete-li nějaké kilo shodit, určitě tuky nevynechávejte.
V kombinaci s bílkovinami dokážou zasytit, a když bude vaše tělo dostávat tuk z potravy, ochotněji ho pak uvolní ze svých zásob. Hlídejte si, jaký tuk tělu dodáte.
Které jsou ty dobré
Nejlepší tuky jsou s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Najdete je například v tučných rybách (losos, pstruh, makrela, sleď, tuňák). Skvělé je přepuštěné máslo ghí.
Pro použití zastudena, třeba do zeleninových salátů, se hodí extra panenský olivový, lněný či sezamový olej. který má navíc spoustu dalších prospěšných účinků pro zdraví. Tuky by měly tvořit zhruba 25–35 % denního příjmu potravy.
Kterým se vyhnout
Pozor si dávejte především na tuky s trans-nasycenými mastnými kyselinami, které se nacházejí ve většině průmyslově zpracovaných potravin, například nepříliš kvalitní čokolády, cukrovinky, slané i sladké trvanlivé pečivo, chipsy, sušenky, ale dokonce i některá müsli nebo výrobky, které jsou označované jako „fitness“.
Nevhodné jsou i tuky s vysokým poměrem omega-6 mastných kyselin, jako třeba slunečnicový, sójový a kukuřičný olej nebo i průmyslově vyrobené náhražky.