Co znamená: Datum použitelnosti (spotřebujte do:) ukončuje dobu, po kterou si potravina podléhající rychlé zkáze zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po vypršení této lhůty se nesmí prodávat.
Datum minimální trvanlivosti vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina při dodržení skladovacích podmínek splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Jaká hrozí rizika?
I malá ložisko plísně na kompotu, zavařenině, chlebu, jogurtu nebo pečených výrobcích značí, že by se celá potravina neměla jíst.
Ovoce a zelenina jako okurky, broskve či rajčata – s vysokým obsahem vody – bývají kontaminované kompletně, nejen na povrchu.
Plísně či bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky – mykotoxiny – které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci.
Prevence před rakovinou
Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve. V některých případech mohou vyvolat i rakovinotvorné bujení. Z tohoto hlediska jsou nejrizikovější starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry.
Pokud sníte vlašský ořech s plísní na skořápce či na jádru, můžete dojít i k otravě..