Ovoce s čokoládou je zaručená kombinace, která nikdy nezklame.
Ingredience
200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 60–70 % kakaa)
250 ml smetany ke šlehání (33–36 %)
50 g másla
2 lžíce cukru (podle chuti)
špetka soli
250 g čerstvých malin (nebo jiného ovoce)
30 g hořké čokolády na ozdobu (nahrubo nastrouhat)
Postup:
Ve vodní lázni nebo na mírném ohni rozpusťte čokoládu spolu s máslem, půlkou smetany, cukrem a špetkou soli.
Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Poté odstavte a nechte lehce vychladnout. Nakonec ho vyšlehejte do pěny. Vezměte část krému a vmíchejte do něj druhou polovinu vyšlehané smetany.
Maliny omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Pokud jsou sladké, není třeba je doslazovat.
Do každé skleničky dejte na dno vrstvu čokoládového krému, poté světlejšího krému a nakonec přidejte maliny, případně jiné ovoce.
Dezert posypejte nastrouhanou, nejlépe hořkou čokoládou a případně dozdobte lístkem čerstvé máty či meduňky, máte-li ji po ruce.
Skleničky uložte na alespoň 1–2 hodiny do lednice, aby čokoládový krém ztuhl a chutě se krásně propojily.
Tenhle čoko krém vypadá fakt skvěle! Při vaření se mi někdy stane, že přidám víc cukru, ale tady bych asi zůstala tak, jak je to psané. S malinami to bude top!