Co by to bylo za podzim, kdybychom si nepřipravili vynikající dýňové rizoto, které vás překvapí příjemnou sametovou chutí.
Ingredience: 300 g muškátové dýně, 2 hrnky rýže, 4 hrnky vývaru, máslo, 1 cibule, 2 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 20 g másla, 1 lžíce nasekaného koriandru, 1 lžíce nasekané pažitky, 30 g parmazánu, sůl, pepř
Postup: Na másle nejdříve zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a mladé cibulky i s natí. Směs osolíme, trochu opepříme, zalijeme 1 hrnkem vývaru, promícháme a na mírném ohni dusíme asi 15 minut.
Propláchnutou rýži zalijeme zbylým vývarem, lehce osolíme a vaříme 10 minut, pak přidáme prolisovaný česnek a rýži dovaříme.
Vegetariáni použijí zeleninový vývar nebo vodu. Do podušeného základu přidáme vařenou rýži, máslo, nasekaný koriandr i pažitku, promícháme a necháme pod pokličkou, aby se chutě dobře propojily. Rizoto můžeme podávat připravené v tvarovátku, zasypané strouhaným parmazánem.
Můžeme samozřejmě navrch přidat snítky pažitky či sekaný koriandr a dozdobit čerstvým rozmarýnem.