Suroviny na 6 porcí:
jehněčí kosti s masem (ze stehna)
4 mrkve
3 petržele
1 kedlubna (není nutná)
1 zelená paprika
1 cibule
100 g celeru
rozmarýn
sůl
4 kuličky nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
strouhaná kůra z jednoho citronu
1 lžička sušeného estragonu
0,2 l bílého vína
400 g hrášku v nálevu (i mraženého)
1 řapík celeru
1 cibule
olivový olej nebo máslo
Postup:
Kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou (cca 2 l) a vařte. Po půl hodině seberte pěnu a vložte veškerou očištěnou zeleninu v celku a koření. Vařte pomalu, uvařenou zeleninu vybírejte a kosti vařte dál, dokud na nich maso nezměkne.
Může to trvat i 2,5 hodiny. Obrané maso (asi 200 g) nakrájejte na menší kousky. Kosti a tuk vyhoďte, vývar sceďte.
V hlubším kastrolu osmažte cibuli, přidejte scezený hrášek a nakrájený řapík, spolu poduste. Zalijte vínem a duste asi 5 minut. Nakrájejte uvařenou zeleninu a přidejte maso a vývar.
Nakonec dochuťte citrónovou kůrou a estragonem, přiveďte k varu a vařte, dokud hrášek nezměkne.