Suroviny:
75 g řeřichy
1 šalotku
30 g másla
30 g hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
sůl a mletý pepř
muškátový oříšek
Postup:
Řeřichu opláchneme, necháme ji okapat a nakrájíme ji. Šalotku oloupeme a nakrájíme. V hrnci rozehřejeme máslo a šalotku na něm necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a necháme opražit dozlatova.
Zalijeme zeleninovým vývarem a všechno důkladně prošleháme metlou, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Při mírné teplotě vaříme asi 20 minut. Přidáme pokrájenou řeřichu, povaříme a přimícháme 100 ml smetany.
Potom vše rozmačkáme na kaši, případně propasírujeme přes řídké síto. Dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem.
Zbylou smetanu (100 ml) ušleháme. Polévku nalijeme do talířů, zdobíme šlehačkou a zbylými kousky čertvé řeřichy..