Suroviny:
Na těsto:
6 vajec
75 g hladké mouky
75 g bramborového škrobu
150 g cukru
špetka soli
Na krém:
350 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
6 žloutků
140 g cukru
kůra z 1 citronu
Postup:
Začněte přípravou těsta. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do nadýchané pěny a poté k nim postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou se škrobem. Hotové těsto nalijte do dortové formy a vložte do trouby předehřáté na 160 °C.
Pečte asi 40 minut. Mezitím se pusťte do přípravy krému. Mléko, smetanu, žloutky a cukr pomalu zahřívejte za stálého šlehání ve vodní lázni.
Jakmile krém zhoustne, přimíchejte do něj najemno nastrouhanou citronovou kůru a stáhněte ho z plamene. Korpus vodorovně rozřízněte na tři části, jednu z nich dejte stranou a dvě slepte asi polovinou krému.
Druhou polovinu použijte na potření celé vnější plochy korpusu. Kus těsta, který jste si dala stranou, nakrájejte na kostičky a povrch dortu jimi posypejte. Citronový dort nechte několik hodin chladit v lednici, ideálně přes noc.
Tip!
Korpus lze zakápnout citronovým likérem.
wow, tohle musim zkust. Uplně cítim ty citrony, jak voní. Tohle si dam na víkend, super nápad!
to vypadá fantasticky! Už se těším, až to vyzkouším, citronový dort miluju. Super tip s tím likérem, to musí dodat skvělou chuť.