Suroviny na 4 porce:
2 vejce
400 g zeleného chřestu
sůl
pepř
cukr
1 salátová okurka
2 rajčata
100 g rukoly nebo baby špenátu
100 g polníčku
½ pórku 2
2 jarní cibulky
hrst klíčků
1 citron
0,1 l bílého vína
divoké koření
2 bobkové listy
olivový olej
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je. U omytého chřestu seřízneme dřevnaté konce a spodní třetiny stonků oloupeme.
Chřest necháme povařit ve vodě se šťávou z půlky citronu a bílým vínem, divokým kořením, bobkovým listem, pepřem, lžičkou soli a cukru asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka. Špenát s rukolou či polníčkem opláchneme a necháme okapat.
Zelené listy zbavíme tužších stonků. Okurku nakrájíme na kolečka, rajče na měsíčky. Pórek s jarní cibulkou očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.
Na talíře rozdělíme listy salátů, chřest a ostatní zeleninu, ozdobíme půlkami vajec, posypeme klíčky a podáváme se zálivkou z druhé půlky citronu a olivového oleje. Extra tip: Vejce můžete uvařit ztracená nebo naměkko.