Smaženka, nebo také chleba ve vajíčku, je skvělé jídlo, když chcete rychle zahnat hlad a doma máte jen základní suroviny. Můžete zpracovat starší chléb, bylinky společně s pestem z medvědího česneku zároveň připomenou nadcházející jaro.
Vyzkoušejte moderní variantu smaženky – sendvič se zeleným pestem, parmazánem a kečupem ze šťavnatých rajčat.
Ingredience na 4 sendviče:
4 plátky chleba
3 vejce
lžička medvědího pesta (lze použít petrželové či bazalkové)
špetka soli
lžíce olivového oleje
lžíce másla na smažení
100 g nastrouhaného parmazánu
4 lžíce kečupu Otma Gurmán
snítka petrželky nebo libovolné bylinky
jarní cibulka
vločková sůl dle chuti
(klíčky, které doma klíčíte)
Nakrájejte si 4 tenčí plátky chleba. Pokud nemáte parmazán nastrouhaný, projeďte ho na hrubém struhadle. Vejce rozklepněte do mísy a společně s pestem a solí prošlehejte vidličkou.
Na pánvi rozpalte máslo s olivovým olejem. Chleby postupně obalte ve vejci, klaďte je postupně na pánev a smažte, dokud nebudou zlaté. Až budou topinky tak akorát, dejte na jeden plátek vrstvu sýra a na chvíli ji přiklopte plátkem druhým.
Bude stačit minutka. Sendvič vyndejte na talíř vystlaný papírovou utěrkou a nechte odpočinout – sýr se zatím pěkně rozteče. Nasekejte si bylinky a jarní cibulku. Chleba překrojte na půl, dejte na něj pořádnou lžíci kečupu a dozdobte vším zeleným. (Dětem dáváme kečup dovnitř místo sýra.)