Laktoferin bývá označován jako bojovník proti virům a v poslední době je hodně skloňován v souvislosti s koronavirem.
Antivirová aktivita laktoferinu byla studována ve zkumavce již v roce 2011 týmem čínských vědců.
Další, novější studie, mezi nimi např. studie Univerzity Tor Vergata v Římě publikovaná v Journal of Molecular Sciences, také vyzdvihly jeho schopnosti coby antivirotika a modulátoru imunitní obrany.
Chrání před infekcemi a zabraňuje patogenům (viry, bakterie, houby) pronikat do buněk sliznice dýchacích cest a střevní sliznice.
Proti volným radikálům
Kromě toho pomáhá také s volnými radikály, jejichž nadbytek v těle může organismus poškozovat a způsobovat rozvoj onemocnění jako rakovina, kardiovaskulární choroby či diabetes 2. typu. Co můžeme udělat pro to, abychom jejich výskyt snížili?
Vést zdravý životní styl a jíst potraviny bohaté na antioxidanty, jež dokážou vzdorovat dopadu volných radikálů.
Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří kromě ovoce a zeleniny i mléčné výrobky, a to díky obsahu vitaminů a minerálů a syrovátkovým bílkovinám, mezi něž patří právě laktoferin.
Jeho vůbec největší přirozenou koncentraci lze nalézt v kolostru, což je typ mateřského mléka produkovaný v prvních dnech po porodu.