Salát z čerstvé zeleniny je náramnou pochoutkou. Jenže jak zabránit tomu, aby nám rychle nezměkla, nescvrkla se nebo nezačala hnít?
Zeleninu skladujte vždy jinde než ovoce, vzájemně si totiž nesedí.Zejména jablko je velkým ničitelem nejen zeleniny, ale urychluje zrání všech plodů ve svém okolí, tedy i ostatního ovoce. Plody umývejte až těsně před zpracováním, vydrží tak déle čerstvé.
Zeleninu skladujte zásadně na tmavém, chladném místě, pokud takové místo nemáte, přehoďte přes ni utěrku.Mrkev uchovávejte nebo kupujte i s natí. Vydrží tak déle čerstvá. Pažitka je hit Vždycky vnášela do jarní kuchyně šmrnc.
Stačí málo – dát ji na chleba se sádlem nebo máslem, přidat do zeleninové polévky nebo přidat do jakéhokoliv salátu.Pažitka velice rychle ztrácí svěžest. O chvíli déle v lednici vydrží, když ji zabalíte do alobalu. A místo řezání ji stříhejte.
Ledový salát nebo zelí nechávejte na chladném místě, nesmí ale ani trochu namrznout.Proto se nehodí do lednice. Zvadlou petrželovou nať osvěžíte, když ji rozloženou na talíři pokropíte vodou, přiklopíte dalším talířem a dáte do lednice.
Koupené ovoce
V tuto dobu jsme odkázáni na čerstvé ovoce hlavně z obchodů.Jak to udělat, aby nám vydrželo? Nakrájené citrusy budou déle čerstvé, když je zasypete ledem. Postačí je i na chvíli ponořit do studené vody. Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne, když řez potřete citronovou šťávou.
Nakrojený citron oschne pomaleji, když ho položíte na talířek nakrojenou stranou. Zabrání se tak okysličování. Pokud vám stačí jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte krájet celý citron.
Stačí do něj píchnout vidličkou.Citron si můžete vymačkat také do formiček na led a pak jej přidávat do čaje jednoduše po kostkách.
Citron zlepšuje stravitelnost, proto jím nešetřete a pokapejte každé těžce stravitelné jídlo – včetně hub.Předejdete tak nepříjemnému pocitu kamení v břiše. .