Před svátky jedou trouba i sporák téměř non-stop. Poradíme vám, jak snadno a bez námahy spotřebiče, kuchyňskou linku, pekáče a kastroly vyčistíte.
1 Trouba by se měla čistit ideálně po každém pečení. Zabráníte tak tomu, aby vznikaly velké plochy a silné vrstvy usazenin. Co si ale počít, když už se vytvoří?
Nechte troubu částečně vychladnout a pak na stěny nastříkejte speciální přípravek na čištění trub nebo roztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1. Poté troubu zapněte na 100 ºC na 10 minut a jakmile vychladne, důkladně ji vytřete. Prostor můžete vytřít také octovou vodou, která odmašťuje a dezinfikuje.
2 V zapékací formě i na plechu zůstanou i přes veškerou snahu občas připálené zbytky. Nejlépe se jich zbavíte, když pekáček nebo plech ihned po použití opláchnete teplou vodou a přetřete měkkou houbičkou namočenou v tekutém písku.
Skvělým pomocníkem je i kuchyňská sůl. Povrch plechu navlhčete, na připálená místa nasypte sůl a nechte několik minut působit. Pak setřete hadříkem.
3 Mastné cákance na sporáku vás při smažení kapra a řízků jistě neminou. Elektrický sporák s kovovými plotnami vyčistíte nejlépe houbičkou s jemným mýdlem nebo jarem.
Sklokeramickou varnou desku vyčistěte citronovou šťávou, kterou rozetřete po ploše a necháte chvíli působit. Pak povrch otřete hadříkem namočeným v horké vodě.
Ploténky elektrického nebo plynového sporáku snadněji zbavíte nečistot, když místo drátěnky použijete zmačkaný alobal.
4 Při válení těsta na vánoční cukroví se snadno zapráší a zašpiní i deska kuchyňské linky. Přilnuté nečistoty odstraníte slanou, mírně kyselou octovou vodou, do které namočíte hadřík nebo žínku a desku vydrhnete.
Nakonec ji opláchněte čistou vodou a přeleštěte suchou utěrkou. Pokud je deska polepená od těsta, posypte ji solí a setřete houbičkou.
5 Nepříjemná vrstva mastnoty ulpí i na dvířkách a madlech kuchyňské linky. K jejich vyčistění použijte jednorázové vlhčené utěrky z mikrovlákna nebo odmašťovací prostředek vyrobený z pár kapek octa, lžičky soli a malého množství vody.
6 Zašpiněný dřez z ušlechtilé oceli vyčistíte a vrátíte mu ztracený lesk, když ho potřete solí a octem a na závěr opláchnete vlažnou vodou. Vzniku skvrn od vodního kamene zabráníte, když dřez po každém mytí vytřete dosucha.
.