Džem ze slaďoučkých jahod ozvláštní kyselejší chuť rybízové šťávy. Hodí se na chleba i při pečení moučníků.
Potřebujete:
✿ 700 g jahod
✿ 300 g červeného rybízu
✿ 500 g třtinového cukru
✿ 1 sáček želírovacího prostředku 2:1
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
1. Kuličky rybízu operte a nechte okapat v cedníku. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši a přeceďte všechnu šťávu do hrnce.
2. Jahody pokrájejte na malé kousky a přidejte k rybízové šťávě. Směs pomalu zahřívejte a po chvíli přidejte sáček želírovacího prášku a cukr.
Za průběžného míchání nechte rozpustit, přidejte kyselinu citronovou a vařte asi 3–5 minut do zhoustnutí.
3. Horký džem přelijte do čistých sklenic, uzavřete je víčkem a otočte dnem vzhůru, než vychladne. Skladujte na chladném a tmavém místě.