Příjemně kyselá rebarbora dodá tomuto svátečnímu zákusku tu správnou šťávu.
Potřebujete:
● 750 g hladké mouky
● 230 g másla
● 500 g jahod
● 500 g rebarbory
● 100 g moučkového cukru
● 1 lžičku sušené pomerančové kůry
● 2 žloutky
● 1 lžíci krupicového cukru
● 2 lžíce bramborového škrobu
● 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
● 2 lžíce smetany
● sůl
Postup:
1. Z mouky, cukru krupice, pokrájeného másla a lžičky soli připravte drobenku. Přilijte 80 ml studené vody a vypracujte tužší hladké těsto. Rozdělte je na dvě části, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do chladničky.
2. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na třícentimetrové špalíčky. Jahody očistěte, nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny a přidejte je k rebarboře. Přidejte moučkový cukr, pomerančovou šťávu, kůru a škrob. Důkladně promíchejte a nechte asi půlhodinu odležet.
3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Jednu část těsta rozválejte na pomoučeném válu na tenkou placku a vyložte s ní koláčovou formu. Druhou rozválejte a nakrájejte na proužky asi 2 cm široké. Na těsto dejte jahodovo-rebarborovou náplň. Z proužků udělejte na koláči mřížku.
4. Žloutky rozmíchejte se smetanou a potřete jimi koláč. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě asi 50 minut.