Studené ovocné polévky jsou ideálním osvěžením pro horké dny.
Potřebujete:
● 200 g jahod
● 600 g žlutého melounu
● 100 ml sladkého dezertního vína
● 50 g cukru krystal
● 1 lžíci medu
● 200 g zakysané smetany nebo kvalitní vanilkové zmrzliny
● lístky máty nebo citronové meduňky na ozdobu
Postup:
1. Jahody zbavte stopek, pokrájejte na kousky, posypte cukrem a nechte kolem 20 minut stát, aby pustily šťávu.
2.Šťávu z jahod slijte, přidejte víno a promíchejte. V kastrůlku se silnějším dnem svařte tekutinu asi na třetinu. Poté ji odstavte a nechte zchladnout.
3.Do mixéru dejte jahody, šťávu svařenou s vínem, melounovou dužinu zbavenou jader a vše rozmixujte. Hotovou polévku doslaďte medem a nechte vychladit.
4.Vychlazenou polévku rozdělte na talíře, přidejte lžíci smetany či zmrzliny a ozdobte ji jahodami a lístky bylinek.