Suroviny:
jahody 400 g + na ozdobení
500 g listového těsta
250 ml smetany ke šlehání
150 ml crème fraîche
2 polévkové lžíce likéru Grand Marnier nebo Cointreau
5 polévkových lžic moučkového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválejte listové těsto na tloušťku 5 mm, rozkrájejte jej na 6 čtverců o velikosti 12 x 12 cm a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Ušlehejte smetanu. Crème fraîche utřete se 3 lžícemi cukru a promíchejte se šlehačkou. Polovinu jahod rozmixujte s likérem a 2 lžícemi cukru; omáčku protřete přes husté síto, abyste odstranili zrníčka.
Pokud upečené těsto hodně nabude, každý plátek překrojte vodorovně napůl, abyste získali dva tenké plátky; nízké těsto prořezávat nemusíte. Na dezertní talíř položte jeden plátek těsta, potřete ho krémem, poklaďte plátky jahod a pokapejte jahodovou omáčkou.
Zakryjte dalším plátkem těsta a opět zopakujte postup. Zakryjte třetím plátkem těsta, poprašte ho moučkovým cukrem, ozdobte plátky jahod a přelijte omáčkou. Stejným způsobem připravte další porce.