Tiramisu známe všichni, ale to jahodové – to musíte ochutnat.
Ingredience:
cca 18–24 cukrářských piškotů
250–300 g jahod
šťáva z ½ citronu
1–2 lžičky cukru
kakao
čerstvá máta
2 šálky espressa
Na krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
Postup:
Omyté čerstvé jahody nakrájejte na tenké plátky a promíchejte je s citronovou šťávou. Můžete přidat 1–2 lžičky cukru, pokud jsou jahody kyselejší.
Vyšlehejte si dotuha smetanu. V jiné misce důkladně promíchejte mascarpone s moučkovým a vanilkovým cukrem.
Poté jemně vmíchejte šlehačku, aby vznikl hladký, nadýchaný krém. Nakonec do krému vmíchejte rum.
Na každý dezertní talíř vyskládejte vrstvu piškotů přelitých espressem.
Nyní navrstvěte krém, na něj vyskládejte plátky jahod. Přidejte druhou vrstvu piškotů, znovu krém a jahody. Pak třetí (poslední) vrstvu piškotů a navrch už jen krém.
Posypejte krém kakaem a ozdobte dezert lístky máty.
Tiramisu můžete udělat i do maléhé pekáčku a porce poté krájet.
Wow, to vypadá jako skvělá varianta na klasické tiramisu! Jahody jsou moje oblíbené ovoce a určitě tohle vyzkouším při příští příležitosti.