Suroviny:
1 kg jahod
600 g cukru
1 balení Gelfixu
3 snítky máty
Postup:
Začněte přípravou sklenic. Umyjte je horkou vodou se saponátem, dobře opláchněte a vložte je do trouby vyhřáté na 160 °C asi na 20 minut, dokud nebudou úplně suché.
Do hrnce odvažte 1 kg nakrájených jahod. Větší jahody můžete rozmixovat nebo rozmačkat. Pak je zasypte cukrem smíchaným s želírovacím prostředkem, přidejte nadrobno nasekanou mátu a promíchejte.
Směs zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se směs začne vařit, odpočítejte 5 minut a sporák vypněte.
Trochu džemu kápněte na malý talířek a ten dejte na 3 minuty do lednice. Tak zjístíte, jestli jste dosáhli požadované hustoty. Hotový džem nalijte do sklenic, zavíčkujte a na 10 minut otočte dnem vzhůru. Takto připravené džemy vám vydrží celý rok.