Pokud chcete, aby vám závin dobře držel tvar, pečte ho v chlebíčkové formě vyložené pečicím papírem. Hotový závin podávejte s kopečkem ušlehané smetany, mascarpone nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Ingredience: na 1 závin
● 200 g listového těsta
● 4 jablka
● 2 lžíce třtinového cukru
● 70 g rozinek
● 1 lžička mleté skořice
● 4 lžíce mletých mandlí
● 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
● 1 vejce na potření
● plátky mandlí na posypání
Postup:
Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na kousky. Dejte je do mísy a promíchejte s vanilkovým práškem. Přidejte cukr, skořici, rozinky a promíchejte. Listové těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Posypte ho mandlemi, okraje nechte volné.
Na mandle navrstvěte jablečnou náplň. Těsto zaviňte a okraje pevně zmáčkněte, aby se při pečení neuvolnila náplň. Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte ho do trouby předehřáté na 190 0C a pečte asi 25 min.
Příprava: 60 min
Cena za 1 závin: 90 Kč