Koláč je krásně křehký, není přeslazený a vyniká skvělou kombinací chutí.
Příprava: 40 minut + 30 minut odležení
Náročnost: **
Cena za porci: 8 Kč
Suroviny na 12 porcí
Na těsto
– 300 g hladké mouky
– ½ balení prášku do pečiva
– 120 g másla
– 100 g moučkového cukru
– 1 vejce
– 2 lžíce smetany
Na náplň
– 600 g očištěných jablek
– 30 g krupicového cukru
– 20 g másla
– 1 lžička skořice
– 1 lžíce citronové šťávy
Postup
1. Na vále vypracujte hladké těsto, které přikryjte a nechte v ledničce půl hodiny odpočívat.
2. Jablka nakrájejte a do hrnce k nim přidejte ostatní suroviny. Za stálého míchání přiveďte k varu, jen krátce povařte a nechte vychladnout.
3. Z těsta odkojte jednu čtvrtinu, zbytek těsta rozválejte a přeneste do vymazané koláčové formy. Upravte zvýšený okraj a na těsto dejte náplň. Zbytek těsta rozválejte, nakrájejte na pruhy a naskládejte na náplň. Koláč pečte v troubě při 180 °C dozlatova.