Tradiční americký koláč „apple pie“ je velice oblíbený po celém světě.
Suroviny – 350 g polohrubé mouky – 80 g krupicového cukru – 50 g třtinového cukru – 3 lžíce vody – 250 g másla – 1 kg jablek – 1 lžička skořice – 1 lžíce citronové šťávy – 1 lžíce kukuřičného škrobu – špetka muškátového oříšku
Postup
1. Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a vodu a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě čísti a obě vyválejte. Uložte na hodinu do lednice.
2. Jablka nakrájejte na tenké plátky a smíchejte se zbylým krupicovým a hnědým cukrem, skořicí, citronovou šťávou, škrobem a muškátovým oříškem.
3. Jednu placku těsta dejte do koláčové formy, naneste náplň a přikryjte druhou plackou.
4. Pečte při 200 ºC asi hodinu.