Pokud jste se někdy v předvánočním období vypravila do Itálie, jistě jste tam narazila na panettone – voňavý bochník plný kandovaného ovoce.
V tamních supermarketech už od začátku listopadu najdete spoustu druhů a značek této tradiční dobroty, vy se ale inspirujte italskými babičkami a připravte si ji doma! Příprava je sice kvůli dvojitému kynutí delší, ale výsledek stojí za to.
Suroviny:
Na kvásek:
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
100 g hladké mouky
Na těsto:
400 g hladké mouky
100 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
4 žloutky
150 g másla
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citronu
100 g rozinek
2 lžíce rumu
špetka soli
80 g kandované citrusové kůry
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou kvásku. V malém kastrůlku zahřejte mléko, a jakmile bude vlažné, stáhněte ho z plamene.
Přidejte do něj rozdrobené čerstvé droždí, hladkou mouku a lžičku cukru. Směs promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte ji na teplém místě asi 30 minut kynout.
2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vanilkový extrakt a najemno nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru.
Poté vmíchejte žloutky a vykynutý kvásek. Na závěr přidejte i změklé máslo a pomocí kuchyňského robota vytvořte pružné a nelepivé těsto. Mějte trpělivost, trvá to asi 10–15 minut.
3. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte ho asi 2 hodiny kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Mezitím si nasypejte rozinky a kandovanou citrusovou kůru do malé mističky a zalijte je rumem.
4. Kandovanou kůru nakrájejte na drobné kousky a společně s rozinkami ji přidejte do těsta. Ještě jednou ho důkladně prohněťte, aby se ovoce dobře rozprostřelo.
5. Těsto přeneste do formy. V italských obchodech seženete speciální papírovou formu na panettone, pokud ji však nemáte, dobře vám poslouží i vysoká dortová forma vymazaná máslem.
Bochánek nechte kynout asi další 2 hodiny, vykynuté těsto by mělo dosáhnout téměř k okraji formy.
6. Vrchní část těsta nařízněte do kříže a vložte do něj plátek másla. Bochánek vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte ho asi 45 minut, dokud jeho povrch nebude krásně zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven suchá. Po upečení ho přesuňte na mřížku a před nakrojením ho nechte zcela vychladnout.
Slaný kynutý věnec
Tento trhaný chléb pochází z okolí Neapole a podává se jako slavnostní předkrm. Většinou se plní kousky sýra a šunkou nebo salámem, můžete se však setkat i se sladkou verzí. Po téhle lahůdce se o Vánocích jenom zapráší!
Suroviny:
230 ml mléka
½ balíčku droždí
550 g hladké mouky
1 žloutek
2 lžíce olivového oleje
30 g cukru
10 g soli
1 vejce
120 šunky
100 g goudy
Jak na to?
Do velké mísy nasypejte prosátou mouku a přidejte k ní cukr, sůl, vejce a rozdrobené droždí. Vše zalijte vlažným mlékem a vařečkou směs promíchejte.
Následně přidejte do těsta lžíci oleje a dobře ho na pomoučené pracovní ploše propracujte rukama.
Hotové těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 3 hodiny. Mezitím si nakrájejte šunku a sýr na drobné kostičky.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a vytvořte z nich válečky. Každý nakrájejte asi na 10 kousků a lehce je stlačte. Do středu každého kousku vložte lžičku náplně a rukama vytvořte malý bochánek.
Koláčovou formu vymažte olejem a rozložte do ní kuličky tak, aby mezi nimi byly malé mezery. Nechte je kynout dalších 30 minut, poté je potřete žloutkem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Chléb pečte asi 30 minut dozlatova.
Tip!
Povrch kuliček zkuste posypat mákem či zdravými sezamovými semínky.







Italský vánoční chléb jsem měla jednou přímo v Itálii a musím říct, že domácí verze by mohla být skvělá! Zní to jako fajn výzva, těším se, až si ho zkusím upéct.