Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc. Vy si ho ale můžete upéct kdykoli. Je totiž výborný. Příprava trvá trochu déle, výsledek ale stojí za to.
Ingredience na 2 bochníky: 120 g sultánek, 125 ml dezertního vína Marsala (můžete použít i vermut), 1 kostka droždí, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 ml vlažného mléka, 400 g hladké mouky, 3 vejce, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 120 g změklého másla, 120 g kandovaného citronu, 1 žloutek na potření
Postup:
1. Máslo nakrájejte na kostky, rozklepněte vejce. V malé misce smíchejte rozinky s vínem a dvěma lžícemi horké vody. Nechte rozinky chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu.
2. Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi. Vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžících máslo.
3. Nasáknuté rozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžící rozpuštěného másla.
4. Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a nechte ho kynout zakryté fólií. Ideálně při pokojové teplotě, dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12–15 hodin. Připravte si vál a posypejte ho moukou, aby se vám těsto nelepilo a šlo dobře zpracovat. Rozdělte na ho dva díly.
5. Těsto roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou umístěte směrem ke dnu papírové formy na panettone.
6. Obě formy přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte vykynout přibližně 3–5 hodin.
7. Předehřejte si troubu na 185 stupňů. Povrch těsta můžete posypat cukrovými perlami. Pečte přibližně 60–70 minut. Poté podívejte s kávou či čajem