Na italském štědrovečerním stole nechybí chléb panettone, který se namáčí do kávy nebo čaje.
Suroviny:
200 g Hery
650 g polohrubé mouky
50 g droždí
150 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
4 žloutky
150 g kandovaného ovoce
150 g rozinek
lžička soli
špetka muškátového oříšku
lžička nastrouhané citronové kůry
1 vejce
Postup:
Droždí smíchejte se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Promíchejte a přidejte ještě 2 lžíce mouky.
Těsto zpracujte a nechte hodinu kynout na teplém místě. Mouku smíchejte se žloutky, zbytkem mléka, trochou soli, cukrem, špetkou muškátového oříšku, kůrou, kandovaným ovocem a rozinkami.
Přidejte nakynutý kvásek a celou směs propracujte rukama. Vylijte do ní rozehřátou Heru, promíchejte a nechte půl hodiny kynout. Formu vysokou 15 cm vyložte pečicím papírem a vložte do ní těsto.
Povrch potřete vejcem. Troubu předehřejte na 200 °C. Pečte 20 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut.