Suroviny na 4 porce:
400–600 g rýže
4 šalotky
4 stroužky česneku
½–1 l vývaru
½ l bílého vína
½ kg hříbků nebo jiných hub
1 dl olivový olej
4 lžíce lanýžového oleje
máslo
kmín, tymián
bílý pepř, sůl
Postup:
Na olivovém oleji zpěníme šalotku. Nepoužíváme obyčejnou cibuli, je štiplavá, kdežto šalotka změkne a zesládne. Přidáme jemně nasekaný česnek. Až bude šalotka orestovaná, přidáme rýži, zarestujeme a podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a zalijeme vývarem.
Přidáme sůl a bílý pepř. Italské rizoto je jiné v tom, že v kastrůlku brzy začnou docházet tekutiny, takže se během vaření musí postupně pořád dolévat vývarem. A během vaření se pořád kontroluje, jak je rýže vařená.
Mezitím na oleji orestujeme pár hříbků nakrájených nahrubo, přidáme sůl, kmín a snítku tymiánu. Nebudeme ho vkládat do rizota, jen ovoní nakrájené houby. Až bude rizoto před doděláním, dáme houby do rýže a necháme je 5–6 minut pod pokličkou dojít.
Pak zkontrolujme konzistenci, necháme ho na plotně zabublat, přidáme nepatrně vývaru, pak parmazán, máslo, odstavíme a můžeme podávat. Na talíři rizoto ještě přelijeme troškou lanýžového oleje, přidáme parmezán a servírujeme do hlubokých talířů.
.