Suroviny:
4 plátky telecí kližky s morkovou kostí
mletý pepř
sůl
hladká mouka
1 velká cibule
50 g másla
2−3 lžíce olivového oleje
300 ml drcených rajčat
½ l bílého vína
½ l hovězího vývaru

Postup:
Porce masa po obvodu nasekejte, osolte, opepřete a obalte v mouce. Na oleji maso zprudka osmahněte dozlatova z obou stran a přendejte na vyšší plech.
Do výpeku po mase vložte máslo, na malé kostičky nakrájenou cibulku na něm pozvolna osmahněte do sklovata, šťávu opepřete, podlijte vínem a nechte odpařit. Teprve poté přidejte rajčata a připravený hovězí vývar.
Tímto rajčatovým rozvarem zalijte maso, přiklopte a při 150 °C pečte 1,5−2 hodiny. Podávat můžete s rýží, milánským rizotem nebo s polentou či bramborovou kaší.
Skvělá varianta je i podávání s Gremolatou, což je směs citronové kůry, česneku a petrželky, která se přidává těsně před podáváním. Ossobuco ale bude výborné i se světlým pečivem nebo restovanou zeleninou.
Ossobuco je oblíbená specialita především z okolí Milána. Tento název se správně vyslovuje ossobuko a v italštině znamená díra, tedy kost s dírou.
Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z kližky, která obsahuje morek. To dodá šťávě patřičnou sílu i chuť.
Hele, ossobuco je fakt skvělá varianta pro všechny milovníky masa. A s bramborovou kaší nebo milánským rizotem? Naprostá dokonalost!
Jako milovník italské kuchyně oceňuji recept na ossobuco. Spojení telecího s morkem dodá jídlu neobyčejnou hloubku chuti.
Neměla jsem minkdy ogrillovat telecí kližku, ale tenhle návod vypadá snadno a sakra lahodně!
Ossobuco vypadá skvěle a ráda bych ho jednou vyzkoušela připravit. Ta kombinace vína a rajčat musí být úžasná!
Ossobuco je báječná chuťovka! Miluji kombinaci masa a světlého pečiva. Když to zkusíte s Gremolatou, je to naprostá lahůdka.