Delikátní houbové rizoto, které na jídelním lístku najdete pod názvem risotto con funghi (čti: rizoto kon fungi) je tradiční italský pokrm.
Potřebujete:
✿ 320 g rýže arborio/carnaroli
✿ 150 g másla
✿ 50 ml oleje
✿ 1 cibuli
✿ 60 g sušených hříbků
✿ 200 ml suchého bílého vína
✿ 1,5 l zeleninového vývaru
✿ 1 špetku mořské soli
✿ 2 lžíce parmezánu
✿ hladkolistou petržel
1. Sušené houby namočte v misce s horkou vodou. Na másle s olejem jemně osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rýži, promíchejte a podlijte částí horkého zeleninového vývaru.
2. Houby slijte, přidejte k rýži, přilijte víno a vařte za stálého míchání. Až se vývar odpaří, postupně přilévejte další a vařte, až rýže změkne a bude „al dente“.
3. Do rizota přimíchejte kousek másla a nastrouhaný parmezán a pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladký krém. To je ta správná konzistence italského rizota. Ozdobte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.
Už jsem risotto con funghi jedla v restauraci, bylo báječný. Musím zkusit i tuhle domácí verzi a překvapit rodinu!
Houbový rizoto mám nejradši! Fotky z vaření si vždycky ráda udělám, bez nich to prostě nejde!
Zní to fakt lahodně! Moc jsem na rizoto nebyla, ale tohle zkusit musím, fakt to s houbami vypadá skvěle.
Rizoto je moje láska! Houbové musím vyzkoušet, ale bojím se, že nepoužiju správně to víno. Má někdo tip, které je nejvhodnější?