Vánoční cukroví pochází ze Sicílie a je plné sušeného ovoce.
Ingredience:
400 g hladké mouky
150 g cukru
150 g másla
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
2–3 lžíce mléka
Náplň:
250 g sušených fíků
80 g rozinek
80 g nahrubo nasekaných mandlí
50 g kandované pomerančové kůry
2 lžíce medu
1 lžička skořice
1 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce vody
Postup:
Fíky nakrájejte na malé kousky a společně s rozinkami, mandlemi, pomerančovou kůrou, medem, skořicí, vodou a pomerančovou šťávou krátce prohřejte v kastrůlku.
Míchejte, dokud nevznikne hustá, lepivá směs. Nechte vychladnout.
Na těsto smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo, vejce a vanilku. Vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš suché, přidejte mléko.
Těsto vyválejte na pruhy o šířce cca 8–10 cm. Doprostřed rozetřete vrstvu náplně.
Okraje přehněte přes náplň a dobře přitiskněte. Vzniklý „váleček“ obraťte spojem dolů a nakrájejte na šikmé 5–7cm kousky.
Pečte při 180 °C asi 12–15 minut, dokud kraje nezezlátnou.
Italské cukroví jsem nikdy nezkoušela, ale tohle zní fakt dobře. Akorát se bojím, že mi to nevyjde tak hezky jak na fotkách.
Tohle vypadá úplně božsky! Určitě to vyzkouším na Vánoce, jen teda nevím, kde v Brně seženu ty fíky. 😂