Tradiční jídlo z italského venkova – kombinace těstovin a fazolí, která chutná i dobře zasytí.
Potřebujete:
✿ 200 g slaniny nebo pancetty
✿ ½ cibule
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 680 g rajčatového pyré
✿ ½ lžičky chilli
✿ 2 plechovky bílých fazolí
✿ 300 g těstovin
✿ čerstvou bazalku
✿ sůl, pepř
✿ 50 g parmazánu
1. Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte slaninu a cibuli a opékejte asi 5 minut. Přidejte česnek a ještě minutu opékejte.
2. Přidejte rajčatové pyré, 250 ml vody, sůl, pepř a chilli. Přiveďte k varu, pak vsypejte slité a propláchnuté fazole, přiklopte, snižte teplotu a vařte 30 minut, do zhoustnutí Vmíchejte hrst bazalky a 3 minuty povařte.
3. Uvařte těstoviny, sceďte a vmíchejte do omáčky. Podávejte s nastrouhaným parmazánem a bazalkou nebo bylinkami.