Suroviny na 4–6 porcí:
2 lžíce olivového oleje
1,5 hrnku nakrájené cibule
1,25 hrnku mrkve nakrájené na centimetrová kolečka
1 hrnek celeru na kostičky
6 stroužků pečeného česneku
6,5 hrnku zeleninového vývaru
2 plechovky krájených rajčat cca 400 g
1,5 lžíce pesta
1,5 hrnku těstovinové rýže orzo
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky směsi italských bylinek
½ lžičky oregana
3 hrnky baby špenátu
sůl a pepř
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni. Přidáme cibuli a restujeme asi 4–5 minut, dokud nebude dostatečně měkká. Přidáme mrkev, celer, pečený česnek a restujeme další 3 minuty.
Přilijeme vývar společně s rajčaty, pestem, orzem, kořením a promícháme. Snižíme teplotu na střední plamen a necháme orzo těstoviny uvařit al dente (cca 10 minut, ale rozhodně průběžně kontrolujeme a promícháváme).
Těsně před podáváním přidáme špenát a vaříme další minutu. Dochutíme solí, pepřem a podáváme.