Suroviny:
3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
200 g fazolí
1 l zeleninového vývaru
1 konzerva loupaných rajčat
2 lžíce protlaku
2 mrkve, kousek celeru
2 brambory
1 bobkový list
3 nová koření
nať petržele
sůl
pepř
Postup:
Ve větším rendlíku nechte na oleji zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, což vám bude trvat asi 4 až 5 minut. Na poslední chvilku k ní přidejte nadrobno nasekaný česnek. Poté vložte přes noc máčené a slité fazole a zalijte vodou či vývarem.
Prudkým varem vařte 10 minut, poté zakryté mírným varem dalších 30 minut.
Vlijte rajčata i se šťávou a vidličkou je rozmačkejte. Přidejte rajčatový protlak, na kostky nakrájenou mrkev, celer a brambory, bobkový list a podrcené nové koření.
Uveďte do mírného varu a zakryté pomalu vařte dalších 20 minut. Nakonec přidejte nať z petržele (případně tymiánu), podle chuti osolte a opepřete.
Hotovou polévku podávejte s čerstvým pečivem.
Hustá zeleninová polévka je jednou z nejoblíbenějších v italské kuchyni a nahradí klidně hlavní jídlo. Dávají se do ní především fazole, cibule, celer, mrkev a rajčata.
Ale přidat můžete i jinou sezonní zeleninu nbo třeba obíbené těstoviny. Většinou se dělá ve vegetariánské verzi, existují i verze s masem. Záleží tedy opravdu jen na vaší chuti, jakou si dopřejete.