Vynikající dezert pocházející ze Sicílie. Trubičky cannoli (čte se kanoli) se sladkou krémovou náplní můžete dozdobit také rozpuštěnou čokoládou.
Potřebujete:
✿ 225 g hladké mouky
✿ 1 lžíci cukru krupice
✿ 30 g másla
✿ 1 vejce
✿ 125 ml bílého vína
✿ olej
✿ 2 lžíce pistácií
Náplň:
✿ 400 g ricotty
✿ 250 g mascarpone
✿ 160 g cukru moučky
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ 1 lžičku citronové kůry
✿ 60 ml citronového likéru
1. Mouku, cukr a máslo rozmixujte na drobenku, přidejte žloutek, víno a zpracujte v těsto. Rozdělte ho na 4 díly, zabalte je do fólie a nechte při pokojové teplotě 15 minut rozležet.
2. Rendlík zaplňte do poloviny olejem a rozehřejte na 180 °C. Rozválejte na pomoučeném válu každou část těsta na 2 mm tlustý plát a rozdělte ho na obdélníky 8×10 cm. Ty narolujte na kovové trubičky, šev potřete bílkem a spojte. Smažte v oleji dozlatova.
3. Nechte okapat na papírové utěrce a po 2 minutách stáhněte z trubiček. Všechny přísady na náplň vyšlehejte a zdobicím sáčkem naplňte cannoli. Konce obalte v nasekaných pistáciích.