Suroviny: 10 g čerstvého droždí (¼ kostky) 1 lžička cukru krupice 250 g hladké mouky 1 lžička soli 250 ml vlažné vody 2 lžíce olivového oleje 1 velká hrst cherry rajčat 2–3 snítky rozmarýnu hladká mouka na poprášení
Postup: Do velké mísy rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mícháme, až vznikne řídká kašička. Prosejeme na ni mouku, osolíme ji, přilijeme vodu a 1 lžíci oleje. Promícháme a hněteme vařečkou zhruba 5 minut, těsto začne houstnout a spojovat se.
Použít můžeme i kuchyňský robot s hnětacím hákem. Hotové těsto posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prsty ho vytahujeme do tvaru placky. Těsto příliš nemačkáme, aby v něm zůstaly bublinky a bylo po upečení nadýchané a zároveň křupavé.
Položíme ho na připravený plech, potřeme zbylým olejem, lehce do něj vmáčkneme cherry rajčátka, posypeme ho rozmarýnem a pečeme v troubě 15–20 minut dozlatova. TIP: Focacciu můžeme ochutit pokaždé jinak.
Před pečením ji posypeme drhnutým rozmarýnem nebo tymiánem, nakrájenými rajčaty (čerstvými nebo sušenými), olivami, ořechy nebo plátky cibule.